Heeft u de afgelopen periode nog de tijd gehad voor een korte break? Bijvoorbeeld in een van de talrijke luxe bungalow parken die Nederland rijk is. Zo’n heerlijk lang weekend of midweek samen met de familie genietend van natuur, de rust en elkaar. Vaak zien we tijdens deze dagen wonderlijke taferelen; bij binnenkomst wordt door de huisgenoten eerst een flinke slinger gegeven aan de kamerthermostaat. Om enigszins genuanceerd het energie verbruik te managen zijn dat tegenwoordig vaak simpel bedienbare kamerthermostaten die centraal aangestuurd worden om tijdens afwezigheid de temperatuur lager in te stellen. Logischerwijs ter voorkoming van onnodig verbruik.

Maar de slinger die onze familieleden geven aan de kamerthermostaat is vaak steviger dan thuis. Dat komt omdat het huisje nog koud is, wordt er dan medegedeeld. Maar gedurende de gehele periode van ons verblijf staat de temperatuur gemiddeld 2 a 3 graden hoger dan thuis. Hoe komt het dat men hier zo mee omgaat? Komt dit omdat de kosten van warmte inbegrepen zijn of zijn er andere oorzaken.

Beleving versus theorie
De echte oorzaak zit in hoe wij als mens warmte beleven. Warmtebeleving, of beter gezegd; thermisch comfort wordt bepaald door 2 soorten warmte;

  • de luchttemperatuur, voor het grootste deel verkregen door luchtverwarming (convectie),
  • de gemiddelde stralingstemperatuur in de woning.

Onze huisgenoten ervaren dus bij 20 graden luchttemperatuur onvoldoende thermisch comfort en compenseren dat door de thermostaat 2 a 3 graden hoger in te stellen. De reden hiervan is een lage gemiddelde stralingstemperatuur. Doordat deze woningen niet altijd bewoond zijn en de temperatuur laag gehouden wordt, koelen alle oppervlakken flink af. Ieder relatief koud oppervlak ervaren wij als kil!
Bijvoorbeeld als u bij een koud raam staat, en u ervaart als het ware de koude straling.
In werkelijkheid vindt precies het omgekeerde plaats; u bent warmer dan het raam en uw lichaam straalt infrarode warmtestraling naar het raam, wat voor u aanvoelt als koude.
De stralingstemperatuur in een woning wordt bepaald door de gemiddelde temperatuur van alle oppervlakken zoals; muren, ramen, vloeren, plafonds, meubels, etc. Is die temperatuur behoorlijk laag dan kan de compensatie van een hogere luchttemperatuur daar niet tegenop. Daarnaast zorgt de convectiewarmte nog voor een ander nadeel: een hogere luchtsnelheid, waardoor ook nog tochtklachten ervaren kunnen worden.

Centrale verwarming lost dit fenomeen niet snel op en ook de moderne modulerende HR-ketels en warmtepompinstallaties dragen met hun lage temperatuur hier niet aan bij. Functioneel gezien zijn dit soort verwarmingssystemen eigenlijk ook minder geschikt voor vakantiewoningen, aangezien ze min of meer continu aan moeten staan om een behaaglijke situatie te verkrijgen. Vooral warmtepompinstallatie halen hun rendementen pas wanneer er continu verwarmd wordt.
Dit komt de hoge investering van een warmtepompinstallatie niet ten goede.
Doordat bij vakantiewoningen een lage bezettingsgraad van toepassing is, zal in de praktijk een dergelijk systeem daarom niet goed aansluiten bij het gebruik hiervan.

De oplossing is niet nieuw…
Om dit zowel energetisch als comfort technisch te verbeteren zijn elektrische producten met een groot aandeel stralingswarmte een veel betere oplossing. Masterwatt zet voor deze situaties de juiste type elektrische radiatoren en infrarood panelen in. Ook deze kunnen eventueel centraal worden bestuurd en per vertrek worden geregeld. Stralingswarmte is dé oplossing voor situaties waarbij oppervlakken een structureel lage temperatuur hebben. Onze oude generatie opgegroeid in woningen met haarden uit de jaren ’40 en ’50 weten dat nog als de dag van gisteren.

Naast een beter thermisch comfort levert dit ook energetische en financiële voordelen op.
De meeste van deze parken zijn grootverbruikers van energie en betalen om die reden een zeer lage KWh prijs, waardoor elektrisch verwarmen in meerdere opzichten een uitstekend alternatief kan zijn!

Wilt u meer advies over elektrisch verwarmen, warm tapwater oplossingen en de regeltechnische aansturing hiervan? Neem contact met ons op!

www.masterwatt.nl | info@masterwatt.nl

workspace contact offerte NTA8800