Vakantie (voor)pret

zomerbreak

De meesten van ons hebben de lang verwachte en zeer verdiende vakantie in het vizier. Door de warme lome tropische juni dagen is de behoefte naar vakantie nóg meer aangewakkerd. Nog een paar drukke weken en dan reizen we weer massaal af naar veelal tropische oorden. Waar we in de winter thuis genoegen nemen met een krappe 20°C en nauwelijks voelbare warmte van onze laag temperatuur vloerverwarming, trekken we dan naar plekken met een dikke 30°C plus en de hoogste vorm van stralingswarmte. Alsof we het winterse gemis in een paar zomerse weken kunnen compenseren. We laven ons aan de bovengemiddelde stralings- en convectiewarmte alsof de batterij er mee kan worden opgeladen. Voor het eerst sinds maanden wordt er weer een boek opengeslagen en na het ontstressen in de eerste dagen beginnen we langzaam te wennen aan een normaler tempo van leven. We kijken niet meer op de klok, we eten en drinken wanneer we trek krijgen en ons hele systeem gaat in de rustmodus.

Zijn we over de helft van de vakantie, dan verandert er iets… Onze hoofden zijn leeg, de tank weer gevuld en langzaam betrappen we ons op het feit dat er weer toekomstplannen worden gemaakt.
Dit zijn per definitie de momenten waarbij we in stilte terugkijken, herbeleven en gelauwerd de toekomst herzien en bepalen. In deze momenten vinden bijvoorbeeld de plannen voor een nieuwe keuken of badkamer vaak het levenslicht. Nog maar zelden wordt er daarbij nagedacht over een mogelijke nieuwe energie voorziening en dat terwijl de cv-ketel toch al 15 jaar oud is.
Hier over nadenken zou een uiterst nuttige bezigheid zijn. Zonder druk oriënteren, want tot zeker half oktober is verwarmen nog niet nodig. Toch laat vrijwel iedere Nederlander zijn oude cv-ketel pas vervangen wanneer de oude min of meer overleden is. Onder druk wordt dan snel een nieuwe gekocht en geïnstalleerd om er vervolgens  gemiddeld weer 15 jaar aan vast te zitten. 15 jaar! Dan zitten we al rond 2035 en dat terwijl we van het aardgas af moeten en de prijs van een kubieke meter aardgas de nabije jaren alleen maar gaat stijgen!

Juist nu zijn de stille vakantie momenten nuttig om na te denken wat we met onze huisinstallatie zouden kunnen doen. Hoe gaan we onze installatie transformeren naar aardgas loos en het liefst zo energiezuinig mogelijk? Mag ik u een klein beetje op weg helpen?

Welke vertrekken bij u in huis worden eigenlijk (nog) verwarmd? Bij velen van ons stopt dat bij woonkamer/keuken, hal en badkamer. Op onze slaapkamers hebben we liever koele frisse lucht dan warmte en dus staan die vrijwel altijd uit. De badkamer gebruiken de meeste gezinnen in de vroege ochtenduren, dringend achter elkaar in krap 1,5 uur om vervolgens de rest van de dag er niet meer te vertoeven. Toch staan de meeste water gevoerde radiatoren de gehele dag open en verbruiken onnodige hoeveelheden energie. Bij de transitie van de verwarmingsinstallatie kunnen we ons afvragen of het nog nuttig is de gehele woning centraal te verwarmen. Masterwatt heeft vele uitstekende oplossingen om vertrekken lokaal te verwarmen. Warmte op die plek en op dat moment waar de mens het nuttig acht. Dat noemen wij efficiënt verwarmen. Niet meer de thermostaat in de woonkamer naar 24 graden, om 2 uur warmte op een werk of studeerkamer te krijgen. Niet de woning maar de mens als uitgangspunt voor verwarmen.

Maakt u deze keuze dan blijft uitsluitend de benedenverdieping over. De mogelijkheid om dit met een kleine warmtepomp in combinatie met vloerverwarming uit te voeren is dan heel voor de hand liggend en kan zelfs in combinatie met elektrische radiatoren voor een snelle opwarming, of in het tussenseizoen wanneer de vloerverwarming nog niet aan staat en het ’s avonds net even niet warm genoeg is.
Voor dit soort transformaties heeft Masterwatt een uitgebreid pakket elektrische radiatoren, badkamerradiatoren, infraroodpanelen en zelfs elektrische cv-ketels. We begrijpen dat u dit niet zelf allemaal alleen kunt samenstellen daarom is het motto van Masterwatt: “advies is ons belangrijkste product”.
Klop dus gerust eens bij ons aan, want wij helpen u graag transformeren!

We wensen u een fijne inspirerende zomervakantie!

Masterwatt product trainingen

Recent hebben we bij Masterwatt onze trainingswand afgerond!
Vanaf nu kunnen we product trainingen geven aan installateurs, waarbij zowel een stuk theorie, als de praktijk aan de orde komt.

Aangezien “elektrisch verwarmen” tussen twee vakgebieden valt, merken wij dat er vanuit beide vakgebieden behoefte is aan trainingen, om de materie te kunnen begrijpen en de producten op de juiste manier te kunnen verkopen en installeren.

Tijdens onze trainingsmiddagen is er voldoende ruimte voor al uw vragen over elektrisch verwarmen!

Geïnteresseerd? schrijf u nu in voor één van de trainingen:

donderdag 5 september van 13:00 – 17:00
donderdag 3 oktober van 13:00 – 17:00

Wilt u zich gratis aanmelden voor een van onze trainingen?
reserveer een plekje via info@masterwatt.nl 

let op: het aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij!

Lokaal elektrisch verwarmen is de toekomst

“De tijd dat een woning wordt verwarmd door een centraal verwarmingssysteem met een cv-ketel en een wirwar van leidingen en radiatoren of vloerverwarming nadert zijn eind”.
Als dit geroepen wordt, kijken mensen binnen én buiten het vak raar op. Voor de uitleg hierover gaan we eerst eens terug in de tijd, om zodoende te kunnen leren van het verleden.

Voordat centraal verwarmen grootschalig zijn intrede deed, werden woningen lokaal verwarmd door middel van gashaarden. In de meeste woningen werd daarmee uitsluitend de woonkamer verwarmd, soms aangevuld met een radiator in bijvoorbeeld de slaapkamer. We verwarmden alleen dáár waar het voor de mens zin had en ook economisch verantwoord was. Buiten de woonkamer was de rest van het huis onverwarmd en vanwege de lage isolatiewaarde vaak ook echt koud.

Deze wijze van lokaal verwarmen was misschien wat minder luxueus dan centraal verwarmen maar had zeker ook voordelen. Het realiseerde namelijk microklimaten in de verwarmde ruimte. De kouwelijke onder de bewoners zaten in de buurt van de gashaard, de iets minder kouwelijke iets daar vandaan en had je het nooit koud, dan koos je een plek bij het raam. Iedereen zijn eigen gewenste warmte. In deze tijd had warmte nog de samenhang van straling en stroming.

Centraal verwarmen bracht ons compleet verwarmde huizen tegen aanvaardbare energiekosten. Verwarmen verschoof steeds meer naar convectiewarmte (luchtverwarming) en microklimaten in de woonvertrekken waren verleden tijd. In de beginfase waren velen blij met het verwarmen van alle ruimten in huis maar toch kwam daar al snel verandering in. De radiatoren op slaapkamers werden uitgezet, omdat men graag in koele kamers sliep in plaats van warme. Zonder dat de bouw en installatiekolom dit in de gaten hadden gebruikten steeds meer bewoners hun centrale verwarming eigenlijk alleen maar lokaal, in de woonkamer. Gemiddeld wordt op deze manier slechts 40% tot 50% van de installatie benut.

Wanneer we dit gegeven zouden gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe warmte-oplossingen, ontstaan er geweldige kansen! Een combinatie van de lokaal en centraal is prima mogelijk. De combinatie van een warmtepomp (centrale verwarming voor de woonkamer op de begane grond) en elektrische radiatoren (lokale verwarming slaapkamers op de verdieping) heeft diverse voordelen. Het vermogen van warmtepompen kan flink naar beneden, vaak naar onder de 3 kW.
Dit reduceert de belasting op het aanwezige elektriciteitsnetwerk en de bijbehorende duurzame energie-opwekking. De behoefte elders in de steeds beter geïsoleerde woning is nauwelijks nog aanwezig. En wanneer dit wel wenselijk of noodzakelijk is, zijn de momenten relatief kort en dient deze warmte snel en duidelijk voelbaar aanwezig te zijn. Voor deze behoefte zijn warmtepompen niet geschikt en is slimme elektrische verwarming een veel betere oplossing!

In ruimtes waar stralingsverwarming geen must is kan met elektrische convectoren zoals de Elegance worden gewerkt. Wanneer er wel meer behoefte aan stralingswarmte, is dan zijn onze elektrische radiatoren met warmteopslag zoals de Sublime de beste optie. We leveren dan in balans de juiste hoeveelheid stralingswarmte en convectie. Deze gecombineerde oplossingen zijn energetisch efficiënt en daarnaast ook passend bij het huidige tijdperk:
Warmte, beschikbaar op het moment dat wij het wensen én op de plek waar wij het willen!
De tijd dat we een werkkamer op de 2e verdieping warm moesten krijgen door het extra verhogen van de kamerthermostaat in de woonkamer is hiermee verleden tijd en over 3 jaar vinden we dat heel normaal en zijn we gewend dat verwarmen maatwerk is en vooral lokaal en elektrisch.

Meer weten over slim, efficiënt en lokaal elektrisch verwarmen? Ga naar www.Masterwatt.nl

Installatie Vakbeurs Hardenberg 2019

Op 10, 11 en 12 september 2019 komen in Hardenberg twee werelden bij elkaar: ​Installatie & Elektro Vakbeurs. 
De ontwikkelingen in de installatie- & elektrobranche gaan razendsnel en de rol van de installateur is aan het veranderen.
Om al deze ontwikkelingen bij te houden is kennis nodig, vakkennis! Daarom staan de twee vakbeurzen deze drie dagen in het teken van: De Installateur van de Toekomst.

Masterwatt neemt deel aan de Installatie Vakbeurs Hardenberg in de evenementenhal in Hardenberg en nodigt u van harte uit onze stand (nummer 187) te bezoeken!

De beurs is iedere dag geopend van 13:00 tot 21:00.

Indien u gratis toegangskaarten wilt bestellen klikt u op onderstaande link:

http://bit.ly/ticketportalhb19
Voer als registratiecode het volgende nummer in: 61918012

Wij zien u graag op onze stand!Studenten zitten er warmpjes bij!

Heeft u zich wel eens verdiept in het (huiselijke) leven van onze studenten? Het is een van de moeilijkste doelgroepen als het gaat om warmte en warmwater. Het leven van onze studenten is dan ook verre van eenvoudig…

Thuis bij Pa en Ma heeft het roepen “Licht uit!!!” ook nooit geholpen en de duur van de gemiddelde douchebeurt lag drie maal hoger dan ons landelijk gemiddelde. Verantwoordelijkheid in zijn algemeenheid en inzake energie en milieu was al die jaren niet aan de orde. En als student heb je natuurlijk veel meer aan je hoofd dan het uitzetten of lager draaien van de verwarming. Na een lange studiedag, verlengd met een kort maar efficiënt bezoek aan de plaatselijke drankgelegenheid is een lange douchebuurt uiteraard noodzakelijk voor een fatsoenlijk samenleven met je medebewoners van het appartement.

We kunnen concluderen dat verwarming in deze wooncomplexen decennialang van buitengewoon matig niveau is geweest. Studenten moesten blij zijn als er al verwarming was en als het er was, dan was het vaak ook ruimschoots aanwezig en nauwelijks regelbaar. Ook een warme douchebeurt was geen garantie maar indien aanwezig, dan profiteerde je daar natuurlijk extra lang van! Pech voor de volgende! Verwarming en warmwater werd nog heel vaak lokaal met oude gevaarlijke toestellen voorzien. Koolmonoxidevergiftiging is dan ook meerdere malen voorgekomen. Het warme tapwater circuleerde 24 uur per dag rond vanwege de lange leidinglengte en het voorkomen van lange wachttijden. Ja, als het er altijd is, is de student tevreden. Het kost nogal wat energie maar dat wordt doorberekend in de torenhoge huurtarieven die toch wel betaald worden (door Pa en Ma).

Maar dat moet natuurlijk anno 2019 anders; zuiniger vanwege de energietransitie, efficiënter en goedkoper. Jaren geleden kwam een adviesbureau in Nijmegen er al achter, dat de traditionele manier van inrichten met een klimaatinstallatie niet alleen duurder was, maar ook hogere energiekosten met zich mee bracht. Van centrale verwarming en een centraal warm tapwatersysteem schakelden ze over naar lokale elektrische verwarming en warm tapwater. De investering was flink lager en er waren veel minder handjes voor nodig. Ook had men minder faalkosten, maar bovenal het bespaarde ook nog eens veel energie.

De éénkamer appartementen kregen een elektrische radiator, die door de student zelf bediend kon worden. Door de aanwezigheid van een aanwezigheidssensor en openraamsensor (geheel conform de Trias Energetica) was er geen onnodig verbruik. Aangezien de aanwezigheidsuren in het appartement flink worden gereduceerd door de ‘verplichte’ aanwezigheid in de lokale drankgelegenheid en niet te vergeten de collegebanken, zijn ook de gebruiksuren van de elektrische radiator laag.

Voor hun wenselijke warme douchebeurt is voorzien in een persoonlijke elektrische voorraadboiler met een enigszins beperkte inhoud. Hierdoor voeden zij zichzelf op; want op is op en daar hebben ze uitsluitend zich zelf mee. Wellicht is deze nieuwe inzichtelijke verantwoordelijkheid het vonkje waarom de later hoogopgeleide een bewuste groendenker gaat worden.

Masterwatt deelt en ondersteunt deze manier van verwarmen en het realiseren van warm tapwater. De Masterwatt Sublime, onze elektrische radiator met warmteopslag en instelbare maximale omkastingstemperatuur, past uitstekend in dit soort complexen. Samen met de E-Smart elektrische boiler voor individueel warm tapwater. De E-Smart boiler kijkt naar het gebruikspatroon en past zijn verwarmingspatroon daarop aan, gevolg: 10% minder verbruik van energie t.o.v. een standaard elektrische boiler.
Bovendien adviseert Masterwatt u graag volledig om te komen tot de beste oplossing, we brengen de energievraag en het mogelijke verbruik in beeld en zorgen voor de beste invulling van uw project.

De verwarmingsinstallatie

Het realiseren van een verwarmingsinstallatie wordt momenteel bepaald door ideeën omtrent duurzaamheid, op de voet gevolgd commercie óf andersom. Men spreekt over ‘de woning’ die moet worden voorzien van verwarming, maar klopt dit wel en hebben we de juiste focus nog?
De noodzaak van warmte in een woning komt immers simpelweg doordat wij als mens die behoefte hebben. Wordt de betonnen doos niet bewoond, dan is er ook geen noodzaak tot verwarmen. Wordt het bouwwerk wel bewoond, dan mag ik als bewoner toch zelf wel bepalen waar, wanneer, hoe en welke warmte ik prettig vind?

Laatst ving ik een gesprek op tussen een bouwkundige en een installateur, over de manier van verwarmen van een bepaald woningbouw project. De bouwer was een groot voorstander van vloerverwarming in de gehele woning. ‘Waarom vloerverwarming op de verdieping met de slaapvertrekken vloerverwarming?’, vroeg de installateur. Veel verder dan “duurzaam” en “uniform” kwam de bouwer niet.

‘Wanneer gebruiken bewoners in de nieuwbouw van vandaag daar nog verwarming?’, vroeg de installateur terecht. ‘Een paar keer per jaar en dan een paar uurtjes omdat men het koud heeft of grieperig is’, was het antwoord.
‘En denk je dat dit met vloerverwarming hen gaat lukken’, vroeg de installateur. ‘Niet regelbaar, te traag en het kost onnodig veel energie, die uitsluitend in de constructie gaat zitten en pas vrij komt op het moment dat de bewoner er al klaar mee is’, vulde hij aan.

Lessen uit het verleden

Verwarmen vraagt om nieuwe aanpak met de lessen uit het verleden. We nemen nog altijd aan dat 20°C in de woonkamer voor iedere bewoner de ultieme behaaglijk realiseert. Klopt dit eigenlijk nog wel? Het stamt uit een ver verleden, warmte werd met hoge temperaturen in piekperiodes gerealiseerd. De pieken met veel warmte zorgden voor ons thermisch comfort bij 20°.
Het veranderde al ingrijpend met de intrede van de modulerende Hr-ketels. Lagere aanvoertemperaturen uitgesmeerd over langere periodes zorgde voor een andere balans in thermisch comfort. 20°C werd 21° á 22°C. Nu ook het warmteverlies steeds verder wordt teruggedrongen en het benodigd verwarmingsvermogen wordt geminimaliseerd, kan verwarmen uitgesmeerd over een groot bouwkundig oppervlak (vloerverwarming) met zeer lage temperaturen al leiden tot 20°C ruimte temperatuur. Of dat echter behaaglijkheid is en genoeg thermisch comfort geeft laat zich raden! Door het verlagen van de geleverde verwarmingstemperatuur stijgt de behoefte aan een hogere luchttemperatuur. Simpel gezegd; we missen de stralingswarmte!

Daarnaast is bij laag temperatuur vloerverwarmingssystemen de aanpassing van temperatuur en regelbaarheid vrijwel onmogelijk. Terwijl we alles in dit leven zelf willen regelen moeten we bij de moderne duurzame warmte genoegen nemen met minimale instelmogelijkheden.

We zouden beter na moeten denken; vloerverwarming geeft o.a. beperking aan vloerbekleding. Wordt de vloer wel voorzien van steen dan kan aanvulling met infrarood panelen bij het leefgedeelte en de eethoek een wenselijke en comfortabele aanvulling zijn. Warmte op die specifieke plek, op het gewenste moment en met heerlijke stralingswarmte. Deze hybride invulling zorgt er voor dat we de ruimte in de basis op een duurzame manier verwarmen, waarbij zelfs een lagere ruimtetemperatuur al voldoende kan zijn. De infrarood stralingspanelen kunnen dan op die momenten worden ingezet als men hier behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld als men lekker onderuit op de bank zit.

De slaapverdieping

Op de slaapverdieping zijn bewoners van goed geïsoleerde nieuwbouw woningen veel meer gebaat bij individuele verwarmingsmogelijkheden. Een warme slaapkamer vanwege griep vraagt om snelle beschikbare warmte met beduidend meer temperatuur dan van een laag temperatuursysteem.

Elektrische radiatoren zijn voor deze spaarzame momenten de beste oplossing. Ook de studeer of werkkamer kan beter worden voorzien van individuele elektrische verwarming. Afhankelijk van het gebruik kan men kiezen voor infrarood panelen of radiatoren. Verwarmen gaat om óns, de mens en dat zou het uitgangspunt moeten zijn. Masterwatt heeft veel ervaring in deze individuele methodes, geeft advies en maakt hiervoor energetische berekeningen. 23°C stoken i.p.v. 20°C levert ca. 20% meer energieverbruik op en daar kunnen heel wat uurtjes comfortabele elektrische warmte mee worden gerealiseerd. Ten gunste van óns, de mens!

Comfort en elektrisch verwarmen in recreatiewoningen

Heeft u de afgelopen periode nog de tijd gehad voor een korte break? Bijvoorbeeld in een van de talrijke luxe bungalow parken die Nederland rijk is. Zo’n heerlijk lang weekend of midweek samen met de familie genietend van natuur, de rust en elkaar. Vaak zien we tijdens deze dagen wonderlijke taferelen; bij binnenkomst wordt door de huisgenoten eerst een flinke slinger gegeven aan de kamerthermostaat. Om enigszins genuanceerd het energie verbruik te managen zijn dat tegenwoordig vaak simpel bedienbare kamerthermostaten die centraal aangestuurd worden om tijdens afwezigheid de temperatuur lager in te stellen. Logischerwijs ter voorkoming van onnodig verbruik.

Lees verder Comfort en elektrisch verwarmen in recreatiewoningen

BENG en de voor(oor)delen van elektrische warmte

“Elektrische verwarming met een COP van 1 is de grote winnaar van de nieuwe BENG norm!” Dit viel te lezen in diverse publicaties naar aanleiding van het dinsdag 20 november gehouden congres waar, de uitkomsten van de NTA 8800 bekend werden gemaakt. Nergens werd opgemerkt dat ook het rendement van warmtepompen hiermee stevig is opgewaardeerd! Er heerst op dit gebied veel onduidelijkheid, waardoor elektrische (weerstand) verwarming als minder zuinige variant ten opzichte van warmtepompen kritisch beoordeeld wordt, terwijl beide varianten voor én nadelen hebben. Daarom is het in veel gevallen verstandig om de combinatie te zoeken, waardoor het beste van twee werelden kan worden gecombineerd! Lees verder BENG en de voor(oor)delen van elektrische warmte